Najesen prodaja i najam državnih stanova

Bez autora
Jul 25 2013

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u listopadu ove godine planira raspisati javni poziv za prodaju i najam stanova u državnom vlasništvu, čemu će prethoditi procjena stanova te donošenje kriterija i određivanje prodajne i cijene najma tih stanova. U toj bi prvoj fazi natječaj bio raspisan za oko 200-300 stanova za koje je sva dokumentacija uredna, u kojima nitko ne živi i nisu toliko derutni da njihovu uređenje zahtjeva velika ulaganja. Hrvatska država, po podacima DUUDI-ja, trenutno raspolaže sa 4.773 stana, od čega je 598 praznih, a 4.175 se koristi. Većina stanova kojima država raspolaže, ili njih 4.130 je u njenom vlasništvu, u suvlasništvu je 640 stanova, no baza se neprestano nadopunjava.

Najesen prodaja i najam državnih stanovaDržavni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u listopadu ove godine planira raspisati javni poziv za prodaju i najam stanova u državnom vlasništvu, čemu će prethoditi procjena stanova te donošenje kriterija i određivanje prodajne i cijene najma tih stanova, najavio je taj ured na svojim internet stranicama.

Kako se doznaje, u toj bi prvoj fazi natječaj bio raspisan za oko 200-300 stanova za koje je sva dokumentacija uredna, u kojima nitko ne živi i nisu toliko derutni da njihovu uređenje zahtjeva velika ulaganja.

Hrvatska država, po podacima DUUDI-ja, trenutno raspolaže sa 4.773 stana, od čega je 598 praznih, a 4.175 se koristi.

Većina stanova kojima država raspolaže, ili njih 4.130 je u njenom vlasništvu, u suvlasništvu je 640 stanova, no baza se, kažu u uredu, neprestano nadopunjava.

Prodaja i najam stanova išli bi u etapama, jer, kako kažu u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, ima stanova za koje još treba riješiti uknjižbu, oko 800 stanova je bespravno useljeno pa treba vidjeti i što s njima, niz je stanova izrazito derutan i traži velika ulaganja, itd.

Kako su izvijestili iz ureda putem svoje internet stranice, većina stanova koja će ići u prodaju i najam prvo mora biti procijenjena od strane sudskih vještaka za koje se mora raspisati javni natječaj.

Nakon što oni procijene svaki stan, moći će se donijeti kriteriji i odrediti cijene najma koja će ovisiti o više faktora. Kada se donesu kriteriji, raspisat će se javni poziv svim zainteresiranima da prijave interes za stanove, navodi se u obavijesti.

Korisnici stanova će se, kako se najavljuje, određivati sukladno nizu kriterija i u suradnji s drugim državnim tijelima, primjerice Ministarstvom branitelja i Ministarstvom socijalne politike i mladih.

Planirani rok za raspisivanje javnog poziva za prodaju i najam državnih stanova je listopad, a do tada će se angažirati sudski vještaci, izvršiti očevid, donijeti kriteriji i odrediti cijene najma/prodaje, navodi se u obavijesti.

Svim zainteresiranim iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom savjetuju da prate njihove internet stranice i nacionalne medije u kojima će najaviti raspisivanje tog poziva, ili da se jave službenici za informiranje za dodatne informacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik